Moestuinvereniging wil meer tuinen

De belangstelling voor een moestuin neemt de laatste jaren toe. Zo veel zelfs dat de biologische tuindersvereniging ’t Roetstekkie aan de Ruusbroecstraat in Zwolle geen nieuwe belangstellenden op de wachtlijst plaatste. Om toch aan de vraag naar tuintjes te voldoen onderzoekt ’t Roetstekkie nu of ze extra grond van de gemeente kan huren.

“Mensen stonden soms 2 jaar op de wachtlijst”, vertelt Jantina Bollink de voorzitter van de vereniging. “Maar de laatste jaren kwamen er nauwelijks moestuinen op het complex vrij. We zijn daarom gestopt met kandidaten op de wachtlijst te zetten. Je moet mensen geen valse hoop geven.”

Een jaar geleden, tijdens het eerste jaar van de corona liep het aantal aanvragen enorm op. “Toen zijn we in overleg getreden met de gemeente”, zegt Bollink. “En deze wil nog wel extra grond aan de vereniging verhuren.”

De moestuinvereniging heeft nu 39 leden. De tuinen variëren van 40 vierkante meter tot bijna 100 vierkante meter. “We willen het complex in eerste instantie uitbreiden met 10 à 15 tuinen”, aldus de voorzitter. “Als die vol zijn, dan kijken we of we nog een keer kunnen uitbreiden.”

“We gaan nu de wachtlijst weer openstellen”, vult bestuurslid Allard Gosker aan. “Dan kunnen we zien hoe groot de belangstelling is, en daarna nemen we een beslissing over de uitbreiding.”

“Voordat mensen zich aanmelden moeten ze wel goed nadenken”, waarschuwt bestuurslid Sjako de Leeuw. “Een moestuin is erg leuk maar kost in het voorjaar en in de zomer wel veel tijd. Afhankelijk van de grootte van de tuin ben je zomaar 8 uur per week bezig.” Hij raadt beginners dan ook aan om met een kleine tuin te beginnen. Belangstellenden kunnen zich aanmelden via: